Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Mousserende wijn: meer dan een gelukkig Nieuwjaar!

Knallende kurken, feestjurken en eindeloos dansen: niets roept meer de associatie met feest op als champagne. Deze wijn-met-bubbeltjes is zowat ieders favoriet. Eigenlijk hebben we het alleen maar over stille wijn met koolzuur, maar tjonge wat een feest! De ‘uitvinding’ van champagne wordt toegewezen aan de benedictijner monnik Dom Pérignon, die ‘Kom gauw, ik proef de sterren!’ zou hebben uitgeroepen toen hij een eerste slok nam van het spul.

 

Traditionele methode

Champagne – voor de duidelijkheid: alleen wijn die uit de Champagnestreek komt mag champagne heten! - wordt gemaakt volgens de ‘méthode traditionnelle’: een basiswijn wordt gebotteld, maar voordat de kurk geplaatst wordt voegt de champagnemaker eerst nog suiker en gist toe aan de fles. Stop erop en wachten maar: de gistcellen zetten de suiker om in alcohol en koolstofdioxide. Bubbels dus.

Nu wordt niet alleen in de Champagne schuimwijn gemaakt, ook elders in Frankrijk worden toppers geproduceerd. Die mogen geen champagne heten, dus ga vooral op zoek naar een mooie ‘crémant’. Die uit de Bourgogne en Elzas doen vaak niet onder voor de ‘echte’ champagnes...

In Spanje wordt cava gemaakt, in Italië spumante, Duitsland heeft zijn sekt en Zuid-Afrika zijn vonkelwyn. Allemaal gemaakt volgens de traditionele methode. Meestal. Want er zijn meer wegen die naar Rome leiden, en die worden ook veel ingeslagen. Want het injecteren van kooldioxide in de wijn is wel zo voordelig… De allergoedkoopste bubbelwijnen zijn dus op dezelfde manier als frisdrank geproduceerd. En dan heb je ook nog de tankmethode, waarbij de basiswijn in een grote, afgesloten tank van gist en suiker wordt voorzien. Dit levert vaak ongecompliceerde doordrinkbubbels op, zoals de zomerhit prosecco.

 

Kenmerken van bubbelwijn

Zoveel bubbels, zoveel smaken. Het gros is wit, maar ook rosébubbels zijn populair. Rode mousserende wijnen zie je minder vaak, maar zijn er zeker ook. Je kent vast lambrusco wel, de Italiaanse licht mousserende wijn.

Dan de mousse zelf: die gaat van een heel licht en zacht prikkeltje tot een keiharde frisdrankbubbel. De smaak tenslotte van mousserende wijnen hangt af van de gebruikte druivensoorten en de stijl waar de wijnmaker voor kiest. Wit of rosé, droog of zoet, fruitig of mineralig, er is maar één manier om te ontdekken waar jouw voorkeur naar uitgaat… Proost! 

Mousserend

5 artikel(en)

Oplopend

 
Een frisse stijl Prosecco met aroma's van appel, peer en citrusfruit. De zachte, fruitige smaak wordt ondersteund door fijne fruitzuren en e...
Een Spaanse Cava van het puurste soort. Groene appeltjes, een frisse, rinsige, sappige smaak met een beendroge finale. Eetlustopwekkend! ...
Schrijf een review en deel je favoriete wijn!
De zomer staat voor de deur dus dit moet gevierd worden! Dat kan prima met deze rosé prosecco. Prosecco wordt gemaakt in de Veneto, het geb...