Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

 Port: sterk spul uit Portugal

Uit het noordoosten van Portugal komt een dessertwijn die al eeuwenlang bijzonder geliefd is. De wijn wordt versterkt, dat wil zeggen dat er extra alcohol aan de basiswijn wordt toegevoegd, waardoor het gistingsproces voortijdig stopt. Nu worden niet alle suikers in alcohol omgezet, maar ontstaat een zoete smaak en een hoog alcoholgehalte. Een ontdekking die wordt toegeschreven aan de Engelsen. Die kregen aan het eind van de 17e eeuw een conflict met de Fransen, hun vaste wijnleveranciers. Hun wijn moest dus elders worden gehaald. Portugal wilde maar wat graag die nieuwe handelspartner zijn. Maar die lange bootreis vormde wel een probleem. Gelukkig bleek de wijn de reis wel te overleven wanneer er brandewijn aan werd toegevoegd - en het was nog vreselijk lekker ook!

Porto e Douro en Porto

De versterkte wijn wordt in eerste instantie gemaakt in de prachtige Porto e Douro vallei. Hier liggen de quinta’s, wijndomeinen, waar de druiven in de brandende zon op een bodem van leisteen en graniet groeien tegen de steile hellingen aan de oevers van de Douro. Talloze druivensoorten die hun weg naar de portfles zullen vinden gedijen hier: Touriga Nacional, Touriga Francesca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Cão en Malvasia, om er enkele te noemen. Op de wijngoederen wordt de brandewijn aan de basiswijn toegevoegd. Het levert een hoogalcoholische wijn op van 18-20%. De wijn wordt vervolgens over de Douro verscheept naar Porto, om daar jaren te rijpen in een van de vele porthuizen (waarvan het gros nog steeds in handen van Engelsen is) van Vila Nova de Gaia aan de zuidoever van de Douro.

Woordenboek port

Wat te kiezen? Van jong naar oud (en bij lange na niet compleet):

  • Ruby: jong (2-3 jaar op vat gerijpt) en fruitig. Een blend van verschillende druivensoorten, jaargangen en wijngaarden.
  • Vintage: wordt gemiddeld drie van de tien jaar gemaakt in heel goede wijnjaren. Maximaal 3 jaar gerijpt op eikenhout (langer rijpen gebeurt op fles).
  • Tawny: meerdere jaren op vat gerijpt, blend van verschillende oogstjaren. Op een Aged Tawny staat de gemiddelde leeftijd van de blend en een Colheita bestaat uit de oogst van één jaar.
  • Wit: gemaakt van witte druiven en 3 jaar op vat gerijpt. (Exotisch) fruitige smaak.  
  • Rosé: sinds 2009 is ook de roséport officieel erkend. 
Port

3 artikel(en)

Oplopend

 
Fruit! Deze ruby port laat duidelijk zijn fruit zien. Diepdonkerrood van kleur met in de neus tonen van rijp rood fruit. Niepoort is een ...
De Niepoort familie behoort tot de bekendste en meest gerenommeerde port-producenten. Zij maken al port sinds 1842. Deze tawny port is nog t...
De Niepoort familie behoort tot de bekendste en meest gerenommeerde port-producenten. Zij maken al port sinds 1842. Witte port is wat minder...