Wijnadvies nodig?

Contact Informatie

* Verplichte velden

Viña Tarapacá

De wijnen uit Chili zijn over het algemeen, volle krachtige wijnen met een aantrekkelijke fruitigheid. Ze worden goed gewaardeerd door de Nederlandse consument. De wijnen van Tarapacá vormen hierop geen uitzondering maar naast al deze fruitigheid en kracht hebben de wijnen een eigen karakter, dat maakt ze net wat interessanter, makkelijk doordrinkbaar en ze vervelen niet snel.

Geschiedenis

Rond het jaar 1600 werden de eerste wijngaarden in Maipo Valley aangelegd, het nu meest vooraanstaande wijngebied van Chili. In 1874 richt Don Francisco de Rojas y Salamanca het wijnhuis “Viña de Rojas” op. Don Francisco beplantte zijn wijngaarden uitsluitend met speciaal geselecteerde wijnstokken die hij uit Frankrijk importeerde.


In 1932 verwierf Don Antonio Zavala de bodega en herdoopte het bedrijf “Zavala”. Door echtscheiding kwam de wijngaard in bezit van mevrouw Zavala. Zij vernoemde de wijngaard naar haar advocaat en voormalig president van de Republiek Don Arturo Allesandri. Deze begenadigd advocaat droeg als bijnaam de Leeuw van Tarapacá (Tarapacá is ook de naam van een stad in het noorden van Chili). Als dank voor het oplossen van alle problemen rondom haar scheiding is de wijngaard naar hem vernoemd: Viña Tarapacá Ex-Zavala.

Tarapacá Estate

Op dit moment beslaat het Estate Viña Tarapacá een complete vallei met een totale oppervlakte van maar liefst 2900 ha. De vallei Rosario de Naltugua ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Santiago en is te bereiken door ongeveer halverwege Talagante en Isla de Maipo via een smalle brug de Maipo over te steken. Direct daarna kronkelt een weg omhoog naar het idyllische, komvormige dal dat voor een aanzienlijk deel met groene druivenstokken is bedekt. Op het Estate is een compleet dorp gebouwd voor de eigen werknemers. Er wonen zo'n vijftien families, die ook de beschikking hebben over een schooltje en een kerk.


De gehele vallei is dus eigendom van Viña Tarapacá, dat hier ook beschikt over een aan de buitenzijde traditioneel ogende, maar van binnen zeer eigentijdse kelder. Hier vindt de vinificatie plaats onder volledige beheersing van de temperatuur. Vergisten en rijpen van de wijnen geschiedt op deels Frans en Amerikaans eikenhout.  Hier worden wijnen gemaakt die een meer dan  honderd jaar oude traditie vertegenwoordigen en tegelijk een eigentijdse elegantie reflecteren. Het Tarapacá Estate heeft een zeer goede reputatie en door de jaren heen is het de "demonstration winery" geweest binnen diverse holdings. Sinds 2008 is Viña Tarapacá gefuseerd met San Pedro en is nu het op 1 na grootste wijnbedrijf van Chili.

De wijnmaker Ed Flaherty

Ed Flaherty is in 2006 aangetreden als hoofd wijnmaker bij Tarapacá. Deze flamboyante Californiër heeft de koers van Tarapacá flink bijgestuurd. Hij ontdekte in andere gebieden, zoals Leyda, nieuwe wijngaarden om nog mooiere witte wijnen te maken. De bestaande wijngaarden werden onderzocht en deels opnieuw aangeplant met kwalitatief nog beter geschikte wijnstokken. Dankzij zijn kennis en vernieuwing zijn de wijnen van Tarapacá nog beter herkenbaar aan hun elegantie, grote expressie en tipiciteit.

De wijngebieden van Tarapacá

Het Leyda dal is een recent erkend gebied voor topkwaliteit witte en rode wijnen. De wijngaarden kijken uit op de Stille Oceaan, slechts 4 km daar vandaan. Door de nabijheid van de oceaan met de koude Humboldstroom vanuit de Zuidpool, geniet het dal van een gematigd microklimaat. Lichte briesen zorgen voor verkoeling en een goede luchtcirculatie, waardoor eventuele overtollige vochtigheid geen tijd heeft om schimmels en ziektes te veroorzaken. De oogst vindt er soms wel 4 weken later plaats dan in Maipo. Door de “lage” temperaturen hier, hebben de druiven een langere rijpingsperiode waardoor de frisse zuren behouden blijven.


De Maipo Vallei is in Chili het gebied met de langste wijnbouwtraditie. Het wordt wel eens omschreven als de bakermat van de Chileense wijnhandel. Maipo Valley is gelegen aan de voet van het Andes gebergte. Er heerst een warm, mediterraan klimaat met als belangrijkste kenmerken een droge zomer van december tot maart.


In Casablanca Valley is in 1989 per toeval ontdekt dat deze vallei bij uitstek geschikt was voor het maken van wijn. Casablanca Valley ligt dicht bij de kust. Elke middag trekt bewolking vanuit zee de vallei in, het felle zonlicht wordt gebroken, de temperatuur daalt en de druif rijpt zeer gelijkmatig waardoor een betere kwaliteit ontstaat. De wijnen zijn hierdoor meer intens van smaak en dit klimaat is dan ook met name geschikt voor Pinot Noir en mousserende wijnen.

Viña Tarapacá

4 artikel(en)

Oplopend

 
Zwoele Merlot met forse lik hout uit Chili. Heerlijk veel cassis, ceder vanille geuren. Licht smoky. Valt vooral op door zijn sterke intens...
Een favoriet! Eerst de geur: bessen héél aromatisch, bos.... De smaak: heel vol en zacht, weer die rijpe bessen, hel elegant en complex en...
Syrah

Normale prijs: € 8,50

Speciale prijs: € 6,38

Viña Tarapacá - Syrah - 2014

Fris, met een uitgesproken karakter.

Schrijf een review en deel je favoriete wijn!